9 april 2020

Gezond eten is gewoon een kwestie van wilskracht...... Onzin !

Gezond eten is gewoon een kwestie van wilskracht.

Onzin!

Mensen die gezonder willen eten, krijgen vaak te horen dat het een kwestie is van voldoende wilskracht. Zeker als de focus op gewichtsverlies ligt, wordt wilskracht voorop geplaatst.

Gevolg is dat als je in dat geval faalt, de schuld volledig bij jou ligt. In dat scenario is het dus 100% je eigen schuld dat het je niet gelukt is. Met als gevolg dat je bovenop een ongezonder lichaam ook nog eens een negatief zelfbeeld krijgt. Dan is dat “gezonde geest in een gezond lichaam” heel ver te zoeken.

Jouw wilskracht heeft er niets mee te maken. 

Ik ga je een geheim verklappen.
Als je op dieet gaat, dan ontstaat er vaak een “gat” op je bord. Daar bedoel ik mee dat je meestal de opdracht krijgt om niet alleen kleinere porties te nemen, maar tegelijkertijd ook je calorie inname te beperken. Klinkt op zich logisch als je wil vermageren, maar heeft als gevolg dat je continu honger hebt.

Je lichaam en je geest spannen in dit geval samen. 

Om dat te begrijpen, bekijken we even een stukje van hoe ons eetbeloningssysteem werkt..

Als we iets goed doen, dan krijgen we een dopamineshot. Dit is een hormoon dat ons eigen lichaam aanmaakt en naar de hersenen stuurt als belonings-happy-signaal.
Dat systeem is er al sinds mensenheugnis en werkt dus nog op de klassieke patronen. Voeding is de benzine waarop ons lichaam presteert, dus als we een hand vol walnoten eten, dan krijgen we een grotere dopamineshot dan wanneer we een blaadje sla eten. Om de simpele reden dat we met de energie van een hand vol walnoten verder kunnen lopen dan met die van een blaadje sla.
Dit dopaminesysteem heeft heel lang, keigoed gefunctioneerd om de juiste voedingskeuzes te maken.

In onze huidige wereld, worden we echter omringd door calorierijke voeding. Hierdoor wordt ons lichaam elke dag ongevoeliger. De dopamineshot moet telkens hoger en hoger om nog effect te hebben. Dus eten we elke keer meer én calorierijker.

Door tegelijkertijd je porties te verkleinen én je calorie inname te beperken, gaat je lichaam in een soort overlevingsmodus. Er komt bovendien geen signaal van “volle maag” , wat de taak is van weer een ander hormoon, dus schiet je goesting in calorierijke voeding de hoogte in. Je wilskracht is dus kansloos tegenover je fysieke lichaam

Daarom is het niet haalbaar enkel en alleen op wilskracht.

Hoe dan wel?
Door bovenstaand voorbeeld begrijp je al dat je de manier waarop je met eten omgaat, niet met 1 vingerknip verandert.

Het is een samenspel van verschillende elementen

 

  • Blijf niet te lang stilstaan als iets niet lukt. Ga m.a.w. niet overanalyseren.
  • Begrijp je goestingskes (cfr de dopaminecirkel)
  • Stel positieve doelen
  • Breng structuur aan (cfr weekplanner)
  • Zorg dat je geen honger hebt

Als je het zo leest lijkt het misschien makkelijk en haalbaar om in je eentje te doen. Maar als je heel eerlijk bent naar jezelf toe, kun je al vermoeden dat dat de moeilijkste optie is.  

Om die reden is er Plan B. 

In een gratis “Plan van Aanpak”-sessie bekijk ik samen met jou wat precies jouw valkuilen zijn en stel ik je een strategie voor.

Ja, ik wil gebruik maken van Plan B

Is dit voor jou op dit moment nog een veel te grote stap?
Wil je mij liever eerst nog wat beter leren kennen?

Schijf je dan toch alvast in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief,
volg mij op https://www.facebook.com/Plan-B-voedingsadvies-112204030305129/
of privé op https://www.instagram.com/barbara.roelants/

Zo kan je toch al vanalles meepikken


Zorg goed voor jezelf x

Groetjes,

Barbara


Gezond eten is gewoon een kwestie van wilskracht...... Onzin !

Gezonder eten: What's in it for me?

“ Ja , gewoon, dat ik mij fitter voel en dat ik minder weeg”. Dat is meestal het antwoord dat ik krijg op mijn vraag: “Wat zou het voor jou betekenen als je gezonder zou eten?” Zelf vind ik dat nogal vaag klinken.

17 september 2020

Lees meer

Wat hebben 10 handtassen en eten met elkaar gemeen?

We hebben allemaal wel iets wat we voor onszelf goedpraten. Het eerste moment ben je happy, en kort daarna besef je dat dat eigenlijk niet zo'n goed idee was. Wat doe je daar nu mee?

3 september 2020

Lees meer

Wat mijn studentensokken allemaal teweeg brengen

Heb jij ook zo van die ratsversleten dingen waarvan je het echt niet over je hart krijgt om ze weg te gooien? zelf ben ik nogal gehecht aan de sokken die vroeger veel droeg tijdens het studeren. Ooit waren ze lekker warm en zacht. Ooit ...

27 augustus 2020

Lees meer

Ik heb iets nieuw geleerd !

Iets nieuws leren gaat niet altijd van een leien dakje. En daar kijken veel mensen tegenop. De enige manier echter om iets nieuws te leren is er aan beginnen.

13 augustus 2020

Lees meer

Zijwieltjes

Gezond eten is als fietsen. Iedereen kan het leren. Elk op zijn of haar eigen manier en tempo.

23 juli 2020

Lees meer

Wat sleur jij mee?

Vroeger maakte het waarschijnlijk niet uit wat of hoeveel je at. Wat extra sporten of even opletten en alles was weer ok. Maar nu je wat ouder wordt, gaat dat normaal niet meer zo makkelijk. Hou je vol of zeg je "och ja".

16 juli 2020

Lees meer

Kikkererwten zijn dikmakers ....euh...

Aardappelen, pasta, brood, kikkererwten en ga zo nog maar een tijdje door, dat zijn allemaal dikmakers. Maar is dat eigenlijk wel zo?

9 juli 2020

Lees meer

Oei! Wat als ze vragen beginnen te stellen?

Als je kiest om voortaan plantaardig te eten, dan krijg je gegarandeerd een hele waslijst met vragen en veronderstellingen. Sommigen kunnen je nieuwe eetgewoontes zelfs wat doen wankelen. Wat doe je daar dan eigenlijk mee?

2 juli 2020

Lees meer

Trick or Treat: je streefgewicht of je gezondheid?

Waar leg jij de focus? Heb jij een streefgewicht voor ogen? Of focus je meer op je gezondheid in het algemeen? En moet je eigenlijk wel kiezen?

24 juni 2020

Lees meer

Wat houdt je tegen?

We hebben allemaal dromen. Om ze te laten uitkomen, is er actie nodig. Wat houdt jou tegen om niet voor je droomleven te gaan?

17 juni 2020

Lees meer

Kerstgevoel in juni

Het weer is al een paar dagen terug omgeslagen. Koude wind en eerder een waterzonnetje dan de felle zuiderse zon van de afgelopen weken. En de koude wind heeft precies een dosis acute goesting in ongezond zoet meegebracht. Hoe los je dàt op ?!

11 juni 2020

Lees meer

Was ik vorig jaar maar al begonnen.

Je leven volgend jaar: 4 juni 2021 Je wordt opgewekt en fris uitgeslapen wakker. Na het werk ga je een stevig potje sporten en in het weekend werk je die extra avontuurlijke wandeling in de Ardennen vlotjes af. Te ver gegrepen?

3 juni 2020

Lees meer

The way you do one thing ....

Lap, dacht ik eerst. Weer zo’n quote waar ze kwistig mee rondstrooien. Net als met veel andere quotes kun je die op zoveel vlakken toepassen dat het altijd wel een beetje klopt, niet? In mijn hoofd ging er echter een belletje rinkelen. In welke context had ik die zelf ook alweer eerder gezien?

27 mei 2020

Lees meer

Gezond eten! Zie jij door het bos de bomen niet meer?

Bepaalde zaken weet je in principe wel: elke dag hamburger met frieten eten is niet gezond. Maar als je je afvraagt wat dan wel gezond is, dan zweert de ene bij zo weinig mogelijk koolhydraten, terwijl een andere strekking net keiveel koolhydraten voorzet. Wie moet je nu geloven? En waarom?

20 mei 2020

Lees meer

Welke uitdaging ga jij aan?

Elke dag komen er zaken op ons pad die extra inspanning vragen. Van een grappige FB-challenge tot het vechten tegen het coronavirus of gelijk welke ziekte . Iedereen gaat hier anders mee om. Als het echter gaat over onze gezondheid is er maar 1 efficiënte manier.

15 mei 2020

Lees meer

Een schema alleen werkt niet

Je hebt gelezen dat een weekmenu dé oplossing is om gezonder te eten. Zo eentje zoals je ook op deze website vrij kunt downloaden. Maar waarom werkt het dan niet voor jou?

7 mei 2020

Lees meer

Diëten hoort er gewoon bij... toch?

Als je je een tijdje hebt laten gaan, dan ga je gewoon weer op dieet. Dat is de prijs die je moet betalen dan. Denk jij dat ook? Wat als je nu altijd een lekker en plezant leven kunt hebben? Zonder een dieetstrafkamp?

30 april 2020

Lees meer

Nooit meer vlees? No way !

Dat is de reactie die ik geregeld krijg als ik zeg dat ik nu vegan eet. Het is een eerste reflex waar uiteindelijk veel meer achter schuilgaat. Wat precies, dat lees je hier

23 april 2020

Lees meer

Een BBQ zonder vlees, is toch geen BBQ?

Als je mensen ziet BBQ'en dan komt er altijd vlees aan te pas. Vaak ook met zo'n feloranje marinadesausje. Het geeft niet echt een gezonde indruk.... Hoe los je dat dan op?

16 april 2020

Lees meer

Er verandert veel, en toch weer niet

De laatste weken staat de wereld op z'n kop. Alles is in verandering en tegelijkertijd blijven er veel zaken hetzelfde.

2 april 2020

Lees meer

Het zijn bizarre tijden ...

De hele wereld staat op zijn kop. Lockdown ! Stress, frustratie, angst,... En toch zijn er ook positieve elementen te vinden vandaag.

25 maart 2020

Lees meer

Let food be thy medicine

Wijze woorden van Hippocrates. Niet alleen als je ziek bent, maar vooral preventief. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam sterk genoeg is om zelf tegen ziektes te vechten? Door het te ondersteunen met de juiste voeding. Soms kan gewoon logisch nadenken je redding zijn.

18 maart 2020

Lees meer

Over mijn grenzen

Ga jij ook af en toe over jouw grenzen? Vroeg of laat geeft jouw lichaam dan een signaal als hint van :" Geef mij eens wat meer steun aub?" . Maar hoe weet je nu wat je moet doen?

11 maart 2020

Lees meer

Geen tijd om gezond te eten !

Een drukke werkdag, as usual. Je agenda en mailbox puilen uit. En tot overmaat van ramp besef je net dat je voor vanavond geen eten in huis hebt en dus subiet nog naar de winkel moet. Wat je gaat eten, bedenk je wel als je daar bent, nu geen tijd. Herkenbaar? Lees dan verder hoe je dat kunt aanpakken.

4 maart 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x