11 maart 2020

Over mijn grenzen

Nu het Corona virus wild om zich heen begint te slaan, ben ik blij dat ik gezond ben.
Voorlopig toch, fingers crossed.
Maar daarvoor moet ik natuurlijk wel luisteren naar mijn lijf, en zorgen dat mijn fysieke weerstand sterk genoeg is. Af en toe heb ik daar een reminder voor nodig. En onlangs was het weer van dat. Niet ziek, maar wel de start van een koortsblaas en voor mij is dat een teken.

Begin februari, ben ik even over mijn grenzen gegaan. 


Nu ik bezig ben om mijn Plan B Voedingsadvies bekend te maken, moet ik natuurlijk op zoveel mogelijk plaatsen aanwezig zijn en vertellen wat ik nu doe.

Namelijk mensen ondersteunen om gezond te eten. Niet met recepten en lijstjes, wel door samen te kijken wat hun grootste hindernissen zijn om dagelijks de juiste gezonde keuzes te maken.
Elke keer opnieuw.
En hen dan begeleiden om hun ingesleten voedingsgewoontes om te buigen naar nieuwe gewoontes.

Begin vorige maand was ik even mijn eigen ideale klant.

  • stress: ga ik wel genoeg klanten krijgen?
  • te weinig slaap: laat thuis van netwerkevents en vroeg wakker door mijn oordopjes die lossen (mijn man snurkt …) en ’s nachts piekeren over punt 1
  • last van goesting in zoet: gevolg van punt 2 en het feit dat er in de kast toch nog leo’s liggen omdat iemand in huis daar zo zot van is
  • chaos in de planning: tieners die eerst niet en dan last-minute toch wel blijven eten

  • … noem maar op want je kent het ongetwijfeld.

 

Ongezond eten is dan een snelle keuze.

Het deed mij weer beseffen hoe makkelijk we gezond eten laten vallen. Hoe makkelijk het is om vlug even een kant en klare maaltijd te kopen of toch maar die suikersnack mee te gritsen.

We moeten ook allemaal zo veel en we willen het graag ook onmiddellijk.
Over het loslaten en Zen-zijn ga ik het hier nu niet hebben, daar zijn anderen veel beter geplaatst, maar de tijdsdruk en het moeten presteren heeft wel een immense invloed op ons eetgedrag.

In “crisis”situaties vallen we terug op onze ingesleten gewoontes. Op automatische piloot zeg maar. Heel vaak is dat gelinkt aan onmiddellijke beloning.

Als je als kind honger had, trok je even je keel open en hup het eten kwam eraan.
Nu lukt dat uiteraard niet meer, maar je wil wel het liefst zo snel mogelijk en met zo min mogelijk moeite eten. En gezien je lichaam haar energie het meest efficiënt haalt uit glucose, snack je automatisch naar snelle suikers.
En in onze huidige snelle maatschappij komt dat neer op toegevoegde, geraffineerde suikers.

Niet zo’n goed idee. 

Zeker in stress situaties moeten we ons lichaam zoveel mogelijk ondersteunen. En dat doen we het best met gezond eten. Veel vitamines om ons immuunsysteem te steunen en veel vezels om onze darmflora aan de waggel te houden. Om nog maar 2 dingen ze noemen, want eigenlijk is alles met elkaar verbonden.

Gezond eten is namelijk de brandstof waar ons lichaam op presteert.

Daarom is het zo belangrijk om dat zo puur en gevarieerd mogelijk te houden. Op die manier krijgt ons lichaam alles binnen wat het nodig heeft. De natuur heeft het immers allemaal in pakketjes verpakt. Denk maar aan het gemak van een appel of een worteltje om in te bijten.

Toen ik een koortsblaas voelde opkomen, wist ik direct dat mijn lichaam wat extra steun kon gebruiken. In plaats van naar de winkel te sjeezen en een kant-en-klaar maaltijd te kopen, heb ik de extra porties van een zelfgemaakt groentenstoofpotje uit de diepvries gehaald en gepureerde blauwe diepvriesbessen als dessert om het af te maken.
Leve homemade comfortfood

Mijn wallen zijn nog niet helemaal weggewerkt, maar die opkomende koortsblaas heb ik mooi op 3 dagen kunnen terugduwen. Yes!


Kan jij ook wel wat extra energie gebruiken? 

Zodat je de dingen kunt doen die voor jou belangrijk echt zijn? Besef je dat gezond eten belangrijk is, maar kom je er niet altijd toe?

Meld je dan aan voor een  gratis “Plan van Aanpak”-gesprek, dan kijken we samen waar jouw grootste hindernissen zitten en hoe we die strategisch kunnen aanpakken.


Groetjes,

Barbara


Over mijn grenzen

De fameuze verroeste nagel in Ringkobing

"Wanneer je op het onkruid let, trap je op de bloemen". En er zijn altijd wel ergens bloemen. Zelfs bij een verroeste nagel.

22 oktober 2020

Lees meer

Gezond eten is precies per definitie niet lekker

Dat was wat er stond op het ingevulde informatieblad afgelopen maandag. Er stond nog vanalles rond zoals last van goestingskes, verdoken suikerverslaafd, etc. Maar uiteindelijk kwamen al die hindernissen neer op het idee dat gezond eten onmogelijk ook echt lekker kon zijn.

15 oktober 2020

Lees meer

Ondersteunen of ondermijnen. Wat kies jij?

“Zolang ik sport, dan kan ik eten wat ik wil. Ik sport het er gewoon weer af.” Een zinnetje uit een gesprek van een paar jaar geleden. Ik heb dat altijd vreemd gevonden. Een beetje een vorm van zelfkastijding. Je lichamelijk afpeigeren omdat je teveel hebt gegeten. Raar.

8 oktober 2020

Lees meer

Ma! Waar zijn de pizza's?

Het geroep is van mijn 20-jarige zoon en komt uit de kelder. We zijn begin september, zo rond 16u in de namiddag en hij staat te rommelen in de diepvrieskist, op zoek naar een diepvriespizza want hij heeft plots honger.

1 oktober 2020

Lees meer

Opstijgen kost meer energie dan in de lucht bijven

Zowel voor een zwaan, als voor een vliegtuig geldt dezelfde regel: het opstijgen vraagt veel meer energie dan het in de lucht blijven. Het vraagt namelijk een verandering van de status waarin ze zich bevinden. En verandering kost energie.

24 september 2020

Lees meer

Gezonder eten: What's in it for me?

“ Ja , gewoon, dat ik mij fitter voel en dat ik minder weeg”. Dat is meestal het antwoord dat ik krijg op mijn vraag: “Wat zou het voor jou betekenen als je gezonder zou eten?” Zelf vind ik dat nogal vaag klinken.

17 september 2020

Lees meer

Wat hebben 10 handtassen en eten met elkaar gemeen?

We hebben allemaal wel iets wat we voor onszelf goedpraten. Het eerste moment ben je happy, en kort daarna besef je dat dat eigenlijk niet zo'n goed idee was. Wat doe je daar nu mee?

3 september 2020

Lees meer

Wat mijn studentensokken allemaal teweeg brengen

Heb jij ook zo van die ratsversleten dingen waarvan je het echt niet over je hart krijgt om ze weg te gooien? zelf ben ik nogal gehecht aan de sokken die vroeger veel droeg tijdens het studeren. Ooit waren ze lekker warm en zacht. Ooit ...

27 augustus 2020

Lees meer

Ik heb iets nieuw geleerd !

Iets nieuws leren gaat niet altijd van een leien dakje. En daar kijken veel mensen tegenop. De enige manier echter om iets nieuws te leren is er aan beginnen.

13 augustus 2020

Lees meer

Zijwieltjes

Gezond eten is als fietsen. Iedereen kan het leren. Elk op zijn of haar eigen manier en tempo.

23 juli 2020

Lees meer

Wat sleur jij mee?

Vroeger maakte het waarschijnlijk niet uit wat of hoeveel je at. Wat extra sporten of even opletten en alles was weer ok. Maar nu je wat ouder wordt, gaat dat normaal niet meer zo makkelijk. Hou je vol of zeg je "och ja".

16 juli 2020

Lees meer

Kikkererwten zijn dikmakers ....euh...

Aardappelen, pasta, brood, kikkererwten en ga zo nog maar een tijdje door, dat zijn allemaal dikmakers. Maar is dat eigenlijk wel zo?

9 juli 2020

Lees meer

Oei! Wat als ze vragen beginnen te stellen?

Als je kiest om voortaan plantaardig te eten, dan krijg je gegarandeerd een hele waslijst met vragen en veronderstellingen. Sommigen kunnen je nieuwe eetgewoontes zelfs wat doen wankelen. Wat doe je daar dan eigenlijk mee?

2 juli 2020

Lees meer

Trick or Treat: je streefgewicht of je gezondheid?

Waar leg jij de focus? Heb jij een streefgewicht voor ogen? Of focus je meer op je gezondheid in het algemeen? En moet je eigenlijk wel kiezen?

24 juni 2020

Lees meer

Wat houdt je tegen?

We hebben allemaal dromen. Om ze te laten uitkomen, is er actie nodig. Wat houdt jou tegen om niet voor je droomleven te gaan?

17 juni 2020

Lees meer

Kerstgevoel in juni

Het weer is al een paar dagen terug omgeslagen. Koude wind en eerder een waterzonnetje dan de felle zuiderse zon van de afgelopen weken. En de koude wind heeft precies een dosis acute goesting in ongezond zoet meegebracht. Hoe los je dàt op ?!

11 juni 2020

Lees meer

Was ik vorig jaar maar al begonnen.

Je leven volgend jaar: 4 juni 2021 Je wordt opgewekt en fris uitgeslapen wakker. Na het werk ga je een stevig potje sporten en in het weekend werk je die extra avontuurlijke wandeling in de Ardennen vlotjes af. Te ver gegrepen?

3 juni 2020

Lees meer

The way you do one thing ....

Lap, dacht ik eerst. Weer zo’n quote waar ze kwistig mee rondstrooien. Net als met veel andere quotes kun je die op zoveel vlakken toepassen dat het altijd wel een beetje klopt, niet? In mijn hoofd ging er echter een belletje rinkelen. In welke context had ik die zelf ook alweer eerder gezien?

27 mei 2020

Lees meer

Gezond eten! Zie jij door het bos de bomen niet meer?

Bepaalde zaken weet je in principe wel: elke dag hamburger met frieten eten is niet gezond. Maar als je je afvraagt wat dan wel gezond is, dan zweert de ene bij zo weinig mogelijk koolhydraten, terwijl een andere strekking net keiveel koolhydraten voorzet. Wie moet je nu geloven? En waarom?

20 mei 2020

Lees meer

Welke uitdaging ga jij aan?

Elke dag komen er zaken op ons pad die extra inspanning vragen. Van een grappige FB-challenge tot het vechten tegen het coronavirus of gelijk welke ziekte . Iedereen gaat hier anders mee om. Als het echter gaat over onze gezondheid is er maar 1 efficiënte manier.

15 mei 2020

Lees meer

Een schema alleen werkt niet

Je hebt gelezen dat een weekmenu dé oplossing is om gezonder te eten. Zo eentje zoals je ook op deze website vrij kunt downloaden. Maar waarom werkt het dan niet voor jou?

7 mei 2020

Lees meer

Diëten hoort er gewoon bij... toch?

Als je je een tijdje hebt laten gaan, dan ga je gewoon weer op dieet. Dat is de prijs die je moet betalen dan. Denk jij dat ook? Wat als je nu altijd een lekker en plezant leven kunt hebben? Zonder een dieetstrafkamp?

30 april 2020

Lees meer

Nooit meer vlees? No way !

Dat is de reactie die ik geregeld krijg als ik zeg dat ik nu vegan eet. Het is een eerste reflex waar uiteindelijk veel meer achter schuilgaat. Wat precies, dat lees je hier

23 april 2020

Lees meer

Een BBQ zonder vlees, is toch geen BBQ?

Als je mensen ziet BBQ'en dan komt er altijd vlees aan te pas. Vaak ook met zo'n feloranje marinadesausje. Het geeft niet echt een gezonde indruk.... Hoe los je dat dan op?

16 april 2020

Lees meer

Gezond eten is gewoon een kwestie van wilskracht...... Onzin !

Mensen die gezonder willen eten, krijgen vaak te horen dat het een kwestie is van voldoende wilskracht. Zeker als de focus op gewichtsverlies ligt, wordt wilskracht voorop geplaatst. Dit is onzin ...

9 april 2020

Lees meer

Er verandert veel, en toch weer niet

De laatste weken staat de wereld op z'n kop. Alles is in verandering en tegelijkertijd blijven er veel zaken hetzelfde.

2 april 2020

Lees meer

Het zijn bizarre tijden ...

De hele wereld staat op zijn kop. Lockdown ! Stress, frustratie, angst,... En toch zijn er ook positieve elementen te vinden vandaag.

25 maart 2020

Lees meer

Let food be thy medicine

Wijze woorden van Hippocrates. Niet alleen als je ziek bent, maar vooral preventief. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam sterk genoeg is om zelf tegen ziektes te vechten? Door het te ondersteunen met de juiste voeding. Soms kan gewoon logisch nadenken je redding zijn.

18 maart 2020

Lees meer

Geen tijd om gezond te eten !

Een drukke werkdag, as usual. Je agenda en mailbox puilen uit. En tot overmaat van ramp besef je net dat je voor vanavond geen eten in huis hebt en dus subiet nog naar de winkel moet. Wat je gaat eten, bedenk je wel als je daar bent, nu geen tijd. Herkenbaar? Lees dan verder hoe je dat kunt aanpakken.

4 maart 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x