FAQ

Zit je met een vraag? 

Hieronder vind je al een aantal antwoorden op de vragen die mij het meest vaak worden gesteld.

Zit jouw vraag er niet tussen?
Contacteer mij dan voor een gesprek.   

Is dit een dieet?

Neen.

Een dieet zoals we het meestal kennen is iets tijdelijk. Iets wat op lange termijn soms zelfs schadelijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan een sap-dieet.

Whole-Food Plant-Based of volwaardig en plantaardig is dus geen dieet. Het is iets wat je je hele leven kan én mag volgen. Liefst zelfs !

Je zult merken dat het zelfs makkelijker is om all-the-way te gaan dan half-en-half.
Hoe volwaardig en plantaardig je gaat is echter volledig aan jou.

Is er een verschil tussen WFPB en vegan?

Ja. 

Vegan (of veganistisch) eten houdt in dat je geen voeding van dierlijke oorsprong eet. Dus geen vlees, geen gevogelte, geen vis, geen eieren, geen melk, geen kaas of andere zuivel. 

Whole-Food Plant-Based (WFPB) bevat ook enkel voeding van plantaardige oorsprong, maar legt ook de focus op de voedingswaarde.
Als je kiest voor zo onbewerkt mogelijk, dan gebruik je volle rijst, volle granen, het volledige stuk fruit etc. Witte pasta, sandwiches, choco, koekjes, snoep, (zero) frisdranken en andere lege, snelle suikers komen op die manier niet voor op het menu.

Door te kiezen voor een WFPB-menu ben je ook snel en definitief verlost van je suikerdipjes.

Moet ik kunnen koken?

Neen, op zich niet. 

Het maakt het natuurlijk wel iets makkelijker als je weet hoe je bijvoorbeeld puree maakt.
Dat kan je uiteraard ook online terugvinden.

Zelf ben ik helemaal geen keukenprinses. Ingewikkelde recepten zijn niet aan mij besteed.
Net zoals met alle keukens kan je de gerechten zo simpel of zo speciaal maken als je zelf wil.

Ben je afhankelijk van je partner om het eten klaar te maken?
Dan is zijn/haar medewerking wel zo makkelijk natuurlijk.
Mocht het nodig zijn, dan bekijk ik samen met jouw partner hoe dat het makkelijkst georganiseerd kan worden.
Maar ook in je eentje zijn er mogelijkheden.

Dus, no panic, voor alles is een oplossing.


Vraagt onbewerkt en plantaardig eten niet veel tijd?

Ja en nee. 

Het is maar hoe je het bekijkt.
Verse vol-au-vent maken vraagt ook wat tijd. Meer dan de kant-en-klare versie bij de slager.
Groentesoep of kippensoep maken blijft gelijk in tijd.
De kwestie van tijd zit 'm dus niet in het plantaardige, wel in het al of niet kant-en-klare.

Wanneer je kiest voor zo onbewerkt mogelijk is het wel zo dat je vaak wat meer tijd stopt in het groenten snijden. Maar met wat planning kom je al een heel eind.
Structuur en planning komen uitgebreid aan bod tijdens het individueel traject.

En indien je toch graag eens gewoon je voetjes onder tafel schuift, dan zijn er ondertussen meer en meer restaurants en cateraars die veganistisch of zelfs volwaardig en plantaardig aan hun assortiment hebben toegevoegd.

Kan ik niet gewoon altijd kiezen voor vleesvervangers?

Best niet. 

Wanneer je in je menu vlees gewoon vervangt door vleesvervangers, dan is dat wat kort door de bocht.
De vleesvervangers die je in de winkel vindt, bevatten vaak additieven, extra zout & suiker. Eigenlijk net zoals andere kant-en-klare producten. Daarmee is de focus om je lichaam met voeding maximaal te ondersteunen weer zoek.

Je kan die groenteburgers natuurlijk ook zelf maken.
Of je kan de klassieke vlees-groenten-aardappelen-verdeling loslaten.
Er zijn trouwens oneindig veel lekkere plantaardige recepten.
Bovendien heeft elke cultuur recepten die al quasi plantaardig zijn. Denk maar aan een Indische dahl, Mexicaanse chili sin carne, Chinese chop choy-basis of de falafel uit het Midden-Oosten.

Uiteraard kan je af en toe eens vleesvervangers op je menu zetten.
Maak er alleen geen vaste gewoonte van.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x