22 oktober 2020

De fameuze verroeste nagel in Ringkobing

Mijn dochter van 18 is in september vertrokken naar Denemarken.
Op uitwisseling.
Voor 10 maanden.
In coronatijden.
En ze mag tussentijds niet naar huis komen.
Ook niet met kerst

Nu zou ik in de kramp kunnen schieten, en believe me, dat heb ik toch heel even gedaan toen ze vertelde dat ze met AFS graag een jaar wegwilde.
Het zou vreemd zijn, mocht ik alleen maar staan juichen en geen enkele traan moeten wegduwen.

Af en toe lig ik nu ’s nachts wakker en vraag ik mij af of ze zich daar al wat thuis voelt. Of ze zich daar niet te vaak eenzaam voelt. Of ze ondertussen al wat Deens begrijpt en zich een beetje verstaanbaar kan maken. Of ze zich daar niet teveel de buitenstaander voelt.

Wanneer je op het onkruid let, trap je op de bloemen.
Of anders gezegd, als je op het negatieve focust, heb je geen aandacht voor de mooie dingen.

Ze stuurt wel geregeld een berichtje.
Vaker dan vroeger.
Om te vragen op hoeveel graden ze iets moet wassen.
Dat ze keiblij is met haar nieuwe warme jas die we samen online hebben besteld.
Of om te vertellen dat ze een HayHouse aan het bouwen zijn (keicool vind ik dat)
en dat ze daarbij op een verroeste nagel is getrapt en nu dus een echt gat in haar voet heeft…

Wat dat eventueel met jou te maken heeft, daar komt ik straks nog toe.

Als ik zo’n berichtje krijg, schiet ik weer in de kramp en passeren er direct 10 rampscenario’s door mijn hoofd van wat er allemaal fout kan gaan.
Dat ze keiveel pijn heeft, en dat ze dan aan veel activiteiten niet gaat kunnen deelnemen, en dat ze zich dan helemaal alleen gaat voelen, en dat ze beter naar de dokter kan gaan, en dat ik niet weet hoe dat in Denemarken gaat, en dat haar hele voet begint te zweren, en dat ze altijd pijn gaat blijven hebben als ze danst (want ze danst heel graag), en dat ze dan misschien in een ziekenhuis terecht komt, en hoe zit het daar nu ook alweer met de coronacijfers, en en en …

Maar daar heeft zij niets aan.
Ik ook niet.

Dus heb ik haar niet verteld over die scenario’s.
Wel heb ik gezegd dat ze nu met een gerust hart hulp kon vragen
Dat ze nu goed zou kunnen observeren hoe het hele hayhouse in elkaar steekt
Dat ze zelf niet zo hard gaat moeten sleuren
Dat ze tijd heeft om haar Deense theorie wat bij te schaven
Dat ze nu voor altijd een fysiek bewijs heeft dat ze op uitwisseling geweest is
En dat ik een tube isobetadine-zalf en compressen in een postpakket ga steken samen met haar lampionnetjes uit haar kamer hier.

Dat zag ze helemaal zitten en met de lampionnetjes in gedachten deed het precies al wat minder pijn.  

Focus op het positieve.
op wat wél goed gaat
op wat wél kan


Daarmee is het negatieve niet weg, alleen doet het er dan even minder toe.

Nu de coronamaatregelen weer strikter geworden zijn en we opnieuw meer beperkt worden in onze gewoontes, kan je sakkeren en vloeken en boos zijn en anderen met de vinger wijzen.
Of je kunt het ook als een 2de kans zien.
De eerste lockdown was plots en mega overrompelend. Zoiets had niemand van ons ooit al meegemaakt.
Vandaag weten we min of meer wat ons te wachten staat met de verstrenging.
We hebben al het een en ander kunnen uittesten en weten waar de moeilijkste momenten verstopt zitten. En hoe we die kunnen aanpakken.
Er zijn dus ook lichtpuntjes.
Velen hebben hun eigen gezondheid eens onder de loep genomen.
Sommigen hebben ontdekt dat als ze verder doen zoals ze tot nu toe bezig waren, het een hevig en waarschijnlijk vooral kort leven zal worden.
Dat is uiteraard ook prima.
Iedereen kiest zelf.

Waar kies jij voor?
Zelf wil ik graag een lang en vooral gezond leven.
Een leven waarin ik genoeg energie heb om mijn dromen waar te maken.
Nu en ook nog als ik 70 of 80 jaar ben.
Want dan heb ik waarschijnlijk weer andere dromen die ik nog wil beleven.


heb jij ook iets geleerd uit de eerste lockdown waar je graag op wil verder borduren?
Iets wat door de versoepeling terug wat is ondergesneeuwd?
Een kans die je heel graag wil grijpen?

Laat je het mij weten?
Ik ben heel benieuwd, zoals altijd.

Hou je gezond!


Groetjes,
Barbara


De fameuze verroeste nagel in Ringkobing

Wat wens je binnen 5 jaar dat je vandaag gedaan had?

Dat is de vraag die we moesten beantwoorden. Tja …pijnlijk duidelijk We hadden net een oefening gedaan waarin we ons ideale leven in de toekomst voorstelden. Geen hindernissen van budget, tijd of plaats. Hoe zou je willen dat je leven er uit ziet? Ogen dicht en laat je fantasie maar gaan.

20 januari 2021

Lees meer

Gezond eten is precies per definitie niet lekker

Dat was wat er stond op het ingevulde informatieblad afgelopen maandag. Er stond nog vanalles rond zoals last van goestingskes, verdoken suikerverslaafd, etc. Maar uiteindelijk kwamen al die hindernissen neer op het idee dat gezond eten onmogelijk ook echt lekker kon zijn.

15 oktober 2020

Lees meer

Ondersteunen of ondermijnen. Wat kies jij?

“Zolang ik sport, dan kan ik eten wat ik wil. Ik sport het er gewoon weer af.” Een zinnetje uit een gesprek van een paar jaar geleden. Ik heb dat altijd vreemd gevonden. Een beetje een vorm van zelfkastijding. Je lichamelijk afpeigeren omdat je teveel hebt gegeten. Raar.

8 oktober 2020

Lees meer

Ma! Waar zijn de pizza's?

Het geroep is van mijn 20-jarige zoon en komt uit de kelder. We zijn begin september, zo rond 16u in de namiddag en hij staat te rommelen in de diepvrieskist, op zoek naar een diepvriespizza want hij heeft plots honger.

1 oktober 2020

Lees meer

Opstijgen kost meer energie dan in de lucht bijven

Zowel voor een zwaan, als voor een vliegtuig geldt dezelfde regel: het opstijgen vraagt veel meer energie dan het in de lucht blijven. Het vraagt namelijk een verandering van de status waarin ze zich bevinden. En verandering kost energie.

24 september 2020

Lees meer

Gezonder eten: What's in it for me?

“ Ja , gewoon, dat ik mij fitter voel en dat ik minder weeg”. Dat is meestal het antwoord dat ik krijg op mijn vraag: “Wat zou het voor jou betekenen als je gezonder zou eten?” Zelf vind ik dat nogal vaag klinken.

17 september 2020

Lees meer

Wat hebben 10 handtassen en eten met elkaar gemeen?

We hebben allemaal wel iets wat we voor onszelf goedpraten. Het eerste moment ben je happy, en kort daarna besef je dat dat eigenlijk niet zo'n goed idee was. Wat doe je daar nu mee?

3 september 2020

Lees meer

Wat mijn studentensokken allemaal teweeg brengen

Heb jij ook zo van die ratsversleten dingen waarvan je het echt niet over je hart krijgt om ze weg te gooien? zelf ben ik nogal gehecht aan de sokken die vroeger veel droeg tijdens het studeren. Ooit waren ze lekker warm en zacht. Ooit ...

27 augustus 2020

Lees meer

Ik heb iets nieuw geleerd !

Iets nieuws leren gaat niet altijd van een leien dakje. En daar kijken veel mensen tegenop. De enige manier echter om iets nieuws te leren is er aan beginnen.

13 augustus 2020

Lees meer

Zijwieltjes

Gezond eten is als fietsen. Iedereen kan het leren. Elk op zijn of haar eigen manier en tempo.

23 juli 2020

Lees meer

Wat sleur jij mee?

Vroeger maakte het waarschijnlijk niet uit wat of hoeveel je at. Wat extra sporten of even opletten en alles was weer ok. Maar nu je wat ouder wordt, gaat dat normaal niet meer zo makkelijk. Hou je vol of zeg je "och ja".

16 juli 2020

Lees meer

Kikkererwten zijn dikmakers ....euh...

Aardappelen, pasta, brood, kikkererwten en ga zo nog maar een tijdje door, dat zijn allemaal dikmakers. Maar is dat eigenlijk wel zo?

9 juli 2020

Lees meer

Oei! Wat als ze vragen beginnen te stellen?

Als je kiest om voortaan plantaardig te eten, dan krijg je gegarandeerd een hele waslijst met vragen en veronderstellingen. Sommigen kunnen je nieuwe eetgewoontes zelfs wat doen wankelen. Wat doe je daar dan eigenlijk mee?

2 juli 2020

Lees meer

Trick or Treat: je streefgewicht of je gezondheid?

Waar leg jij de focus? Heb jij een streefgewicht voor ogen? Of focus je meer op je gezondheid in het algemeen? En moet je eigenlijk wel kiezen?

24 juni 2020

Lees meer

Wat houdt je tegen?

We hebben allemaal dromen. Om ze te laten uitkomen, is er actie nodig. Wat houdt jou tegen om niet voor je droomleven te gaan?

17 juni 2020

Lees meer

Kerstgevoel in juni

Het weer is al een paar dagen terug omgeslagen. Koude wind en eerder een waterzonnetje dan de felle zuiderse zon van de afgelopen weken. En de koude wind heeft precies een dosis acute goesting in ongezond zoet meegebracht. Hoe los je dàt op ?!

11 juni 2020

Lees meer

Was ik vorig jaar maar al begonnen.

Je leven volgend jaar: 4 juni 2021 Je wordt opgewekt en fris uitgeslapen wakker. Na het werk ga je een stevig potje sporten en in het weekend werk je die extra avontuurlijke wandeling in de Ardennen vlotjes af. Te ver gegrepen?

3 juni 2020

Lees meer

The way you do one thing ....

Lap, dacht ik eerst. Weer zo’n quote waar ze kwistig mee rondstrooien. Net als met veel andere quotes kun je die op zoveel vlakken toepassen dat het altijd wel een beetje klopt, niet? In mijn hoofd ging er echter een belletje rinkelen. In welke context had ik die zelf ook alweer eerder gezien?

27 mei 2020

Lees meer

Gezond eten! Zie jij door het bos de bomen niet meer?

Bepaalde zaken weet je in principe wel: elke dag hamburger met frieten eten is niet gezond. Maar als je je afvraagt wat dan wel gezond is, dan zweert de ene bij zo weinig mogelijk koolhydraten, terwijl een andere strekking net keiveel koolhydraten voorzet. Wie moet je nu geloven? En waarom?

20 mei 2020

Lees meer

Welke uitdaging ga jij aan?

Elke dag komen er zaken op ons pad die extra inspanning vragen. Van een grappige FB-challenge tot het vechten tegen het coronavirus of gelijk welke ziekte . Iedereen gaat hier anders mee om. Als het echter gaat over onze gezondheid is er maar 1 efficiënte manier.

15 mei 2020

Lees meer

Een schema alleen werkt niet

Je hebt gelezen dat een weekmenu dé oplossing is om gezonder te eten. Zo eentje zoals je ook op deze website vrij kunt downloaden. Maar waarom werkt het dan niet voor jou?

7 mei 2020

Lees meer

Diëten hoort er gewoon bij... toch?

Als je je een tijdje hebt laten gaan, dan ga je gewoon weer op dieet. Dat is de prijs die je moet betalen dan. Denk jij dat ook? Wat als je nu altijd een lekker en plezant leven kunt hebben? Zonder een dieetstrafkamp?

30 april 2020

Lees meer

Nooit meer vlees? No way !

Dat is de reactie die ik geregeld krijg als ik zeg dat ik nu vegan eet. Het is een eerste reflex waar uiteindelijk veel meer achter schuilgaat. Wat precies, dat lees je hier

23 april 2020

Lees meer

Een BBQ zonder vlees, is toch geen BBQ?

Als je mensen ziet BBQ'en dan komt er altijd vlees aan te pas. Vaak ook met zo'n feloranje marinadesausje. Het geeft niet echt een gezonde indruk.... Hoe los je dat dan op?

16 april 2020

Lees meer

Gezond eten is gewoon een kwestie van wilskracht...... Onzin !

Mensen die gezonder willen eten, krijgen vaak te horen dat het een kwestie is van voldoende wilskracht. Zeker als de focus op gewichtsverlies ligt, wordt wilskracht voorop geplaatst. Dit is onzin ...

9 april 2020

Lees meer

Er verandert veel, en toch weer niet

De laatste weken staat de wereld op z'n kop. Alles is in verandering en tegelijkertijd blijven er veel zaken hetzelfde.

2 april 2020

Lees meer

Het zijn bizarre tijden ...

De hele wereld staat op zijn kop. Lockdown ! Stress, frustratie, angst,... En toch zijn er ook positieve elementen te vinden vandaag.

25 maart 2020

Lees meer

Let food be thy medicine

Wijze woorden van Hippocrates. Niet alleen als je ziek bent, maar vooral preventief. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam sterk genoeg is om zelf tegen ziektes te vechten? Door het te ondersteunen met de juiste voeding. Soms kan gewoon logisch nadenken je redding zijn.

18 maart 2020

Lees meer

Over mijn grenzen

Ga jij ook af en toe over jouw grenzen? Vroeg of laat geeft jouw lichaam dan een signaal als hint van :" Geef mij eens wat meer steun aub?" . Maar hoe weet je nu wat je moet doen?

11 maart 2020

Lees meer

Geen tijd om gezond te eten !

Een drukke werkdag, as usual. Je agenda en mailbox puilen uit. En tot overmaat van ramp besef je net dat je voor vanavond geen eten in huis hebt en dus subiet nog naar de winkel moet. Wat je gaat eten, bedenk je wel als je daar bent, nu geen tijd. Herkenbaar? Lees dan verder hoe je dat kunt aanpakken.

4 maart 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x