Het zit vanbinnen
Clouseau zong het al. Ook al ben ik niet zo’n fan van dat liedje, hun tekst klopt wel.
Eigenlijk nog veel meer dan ze zelf bedoeld hebben.
Toen ik deze morgen het liedje op de radio hoorde, dacht ik direct aan het feit dat je binnenkant heel veel bepaalt hoe je er aan de buitenkant uit ziet.
Je gezondheid groeit van binnenuit.
Als je gezond bent aan je binnenkant, dan zie je dat aan de buitenkant. Je straalt als het ware.
Je huid ziet er frisser uit, je figuur is meer in proportie en zelfs je humeur is opgewekter.
Wie wil dat nu niet?
Die gezonde binnenkant, die zie je natuurlijk niet zelf. Die komt alleen aan het licht als je op controle gaat bij de dokter of zelfs pas bij een specialist.
Ons lichaam geeft ons nochtans wel signalen.
Alleen zijn we niet meer gewoon om te luisteren.
We zijn gewoon dat ons lichaam keisterk is en wel zal blijven doorgaan.
Desnoods met een pilletje. Want voor elk symptoom bestaat wel een pilletje.
Hoofdpijn? Pilletje
Buikpijn? Pilletje
Darmproblemen? Pilletje
Last van je maag? Pilletje
Last van allergie? Pilletje
Pijn en last zijn signalen die ons lichaam geeft.
Het zijn als het ware de lampjes van onze auto die flikkeren.
Het is voor ons lichaam een manier om te zeggen: “Hola, stop even, dit is niet de goeie manier”.
Als het lampje van de handrem oplicht. Ga je dan checken of je handrem wel helemaal uitstaat? Of ga je extra gas geven om toch genoeg vooruit te geraken?
En als het lampje van het oliepeil oplicht. Ga je dan dat oliepeil nakijken en kijken welke olie je precies nodig hebt om bij te vullen?
Of ga je een plakkertje op het lampje branden, zodat je het niet meer ziet oplichten?
Je lacht nu misschien met deze vergelijking.
Toch zit er waarheid in.
Wat als we nu ook eens beter naar ons lichaam zouden luisteren?
En in plaats van plakkertjes of pilletjes te plakken, naar de oorzaak zouden kijken?
Wat als je er op die manier voor kunt zorgen dat die hoofdpijn, buikpijn, allergie e.d. veel minder of zelfs niet meer zou voorkomen?
Dat zou nogal iets zijn hé?
En als ik je nu vertel dat je dat zelf in de hand hebt?
Nog beter hé?
Elke dag steken we vanalles in onze mond om te eten.
Maar als we last hebben van onze maag, dan denken we dat we dat gewoon kunnen verhelpen door een pilletje of een siroop te nemen. We verdoezelen zo het oplichtende lampje van ons dashboard en blijven doorgaan op dezelfde weg en aan hetzelfde tempo.
Ik ben natuurlijk geen dokter, maar als ik sommige mensen hun verhaal hoor van hoe weinig aandacht ze besteden aan wat ze eten en ook hóe ze eten, dan zijn daar al heel eenvoudige aanpassingen mogelijk die snel effect hebben.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen
Ondertussen komt er meer en meer het besef dat voeding wel eens de meest efficiënte en goedkoopste manier kan zijn om ziektes en pijn te voorkomen.
Om meer aandacht te besteden aan preventie.
Je hoeft helemaal niet te wachten tot er algemene richtlijnen komen.
Je hebt zoveel zelf in de hand. Grijp die kans.
Alleen al omdat het zoveel comfortabeler is om geen brandende lampjes op je dashboard te hebben.
Want zonder flikkerende lampjes kan je ten volle van je auto genieten én van het prachtige uitzicht tijdens de rit.
Heb jij lampjes op je dashboard waar je af en toe een plakkertje opplakt?
Contacteer mij dan. In een gratis gesprek kijken we samen, hoe we er voor kunnen zorgen dat dat lampje minder vaak of zelfs niet meer gaat branden.
Hou je gezond !
Groetjes,
Barbara
Heb jij bij slecht weer ook de munchies?
Het weer heeft bij veel mensen een invloed op hoe ze zich voelen. Heeft hoe jij jouw voelt ook een impact op wat je eet?
Eindelijk vakantie en dan .... Lap !
Net voor je in vakantie gaat, trek je vaak nog een spurtje. En dat moet je de eerste dagen van die fantastische vakantie soms bekopen.
Waarom we allemaal wat meer kat moeten zijn ...
... zelfs als je een hondenliefhebber bent ;-)
Waarom eigenlijk plantaardig eten?
Hoe meer je er over nadenkt, hoe vreemder het eigenlijk is om vlees te eten. Er zijn namelijk ongelooflijk veel voordelen om als mens plantaardig te eten.
Pas jij al de kunst van Kaizen toe?
Je hersenen hebben een automatische weerstand tegen nieuw gedrag. Dus als je iets groots of fundamenteels wil aanpakken, dan zeggen je hersenen: "No way!" Hoe pak je dat dan aan?
Welke oldtimer wil jij zijn?
Hoe zou het voor je zijn om op dezelfde manier oud te zijn zoals je ouders? Dat was de vraag die ik onlangs stelde aan een aantal mensen. Aan hun gezichten kon ik direct al zien of ze dat zagen zitten.
Ik heb koppijn !
Dat is wat ik afgelopen zaterdag tegen mijn man zei. Nee niet 's avonds ;-) Gewoon in de namiddag. Hoe dat kwam, dat lees je in dit blog
Minimale inspanning met maximaal effect
Nee, ik sport niet. Ik wandel enkel. En ja, ik eet heel graag. In de genen zit het niet , want we hebben alle modellen in de familie. Hoe kan dat dan?
Nu wordt het nóg erger
We zaten op een terrasje en aan het tafeltje naast ons zaten 2 vriendinnen. Plots zei 1 van die 2 : Eindelijk! Zalig hé. Waarop de andere antwoordde: “Ja maar nu kan ik het helemaal vergeten natuurlijk.” Huh?!
Ga jij een nieuw kleedje kopen?
Hoe zorg jij dat jouw kleren blijven passen? Koop je een maat groter? Of zorg je dat je lichaam dezelfde maat houdt?
Ben ik een veganist? Nee, eerder egoïst ;-)
Ik heb zo mijn redenen om te eten zoals ik eet. En jij?
De zon schijnt en ik sta voor mijn kleerkast ...
Ken je dat? Die eerste zonnestralen en dan in je kleerkast zoeken naar dat zomerkleedje
Het antwoord is JA !
Away from versus towards
Wat triggert jouw het meest tot actie? Weg van de pijn? Of vooruit naar je droom?
Waar twijfel je aan? Of liever, aan wie twijfel je?
Soms blijf je ter plaatse trappelen omdat je nog ergens aan twijfelt. De vraag is dan wat de reden is van je twijfel. Is het iets of is het, als je eerlijk bent tegen jezelf, eerder een persoon aan wie je twijfelt?
Zelf doen versus alleen doen
Een topsporter levert inderdaad zelf de topprestatie, maar dat betekent niet dat hij of zij dat helemaal alleen doet. Integendeel. Voor heel veel dingen telt de regel dat we het inderdaad zelf moeten doen, maar dat wil niet zeggen dat we het alleen moeten doen.
Ik heb geen tijd om gezond te eten
Dat is het meest voorkomende antwoord op de vraag waarom het niet lukt om gezond te eten. Gelukkig dat alleen het tekort aan tijd is, want dat is op te lossen :-)
Is het fanatiek om enkel plantaardig te eten?
We zijn als mens snel geneigd om iemand in een hokje te duwen . Dan hoeven we er verder niet meer over na te denken.
Hoe pak je die goesting naar zoet aan?
Grijp je ook onbewust naar zoetigheden? Vaak omdat je last hebt van energiedipjes? Ambetant hé? Maar je kunt er iets aan doen. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.
Ik ben het van plan, ja ...
... en nu nog uitvoeren. Hoe zorg je er voor dat je ook doet wat je van plan bent?
Ik ben geen kalf
en jij ook niet. Hoop ik ;-) Maar wat bedoel ik daar nu mee?
Wat wens je binnen 5 jaar dat je vandaag gedaan had?
Dat is de vraag die we moesten beantwoorden. Tja …pijnlijk duidelijk We hadden net een oefening gedaan waarin we ons ideale leven in de toekomst voorstelden. Geen hindernissen van budget, tijd of plaats. Hoe zou je willen dat je leven er uit ziet? Ogen dicht en laat je fantasie maar gaan.
Ben jij een haas of een schildpad?
Ga jij altijd 300% voor iets, om dan na een tijdje iets anders te doen. Ook voor 300%? Of ben je meer van de continue, gestage 80% actie?
De fameuze verroeste nagel in Ringkobing
"Wanneer je op het onkruid let, trap je op de bloemen". En er zijn altijd wel ergens bloemen. Zelfs bij een verroeste nagel.
Gezond eten is precies per definitie niet lekker
Dat was wat er stond op het ingevulde informatieblad afgelopen maandag. Er stond nog vanalles rond zoals last van goestingskes, verdoken suikerverslaafd, etc. Maar uiteindelijk kwamen al die hindernissen neer op het idee dat gezond eten onmogelijk ook echt lekker kon zijn.
Ondersteunen of ondermijnen. Wat kies jij?
“Zolang ik sport, dan kan ik eten wat ik wil. Ik sport het er gewoon weer af.” Een zinnetje uit een gesprek van een paar jaar geleden. Ik heb dat altijd vreemd gevonden. Een beetje een vorm van zelfkastijding. Je lichamelijk afpeigeren omdat je teveel hebt gegeten. Raar.
Ma! Waar zijn de pizza's?
Het geroep is van mijn 20-jarige zoon en komt uit de kelder. We zijn begin september, zo rond 16u in de namiddag en hij staat te rommelen in de diepvrieskist, op zoek naar een diepvriespizza want hij heeft plots honger.
Opstijgen kost meer energie dan in de lucht bijven
Zowel voor een zwaan, als voor een vliegtuig geldt dezelfde regel: het opstijgen vraagt veel meer energie dan het in de lucht blijven. Het vraagt namelijk een verandering van de status waarin ze zich bevinden. En verandering kost energie.
Gezonder eten: What's in it for me?
“ Ja , gewoon, dat ik mij fitter voel en dat ik minder weeg”. Dat is meestal het antwoord dat ik krijg op mijn vraag: “Wat zou het voor jou betekenen als je gezonder zou eten?” Zelf vind ik dat nogal vaag klinken.
Wat hebben 10 handtassen en eten met elkaar gemeen?
We hebben allemaal wel iets wat we voor onszelf goedpraten. Het eerste moment ben je happy, en kort daarna besef je dat dat eigenlijk niet zo'n goed idee was. Wat doe je daar nu mee?
Wat mijn studentensokken allemaal teweeg brengen
Heb jij ook zo van die ratsversleten dingen waarvan je het echt niet over je hart krijgt om ze weg te gooien? zelf ben ik nogal gehecht aan de sokken die vroeger veel droeg tijdens het studeren. Ooit waren ze lekker warm en zacht. Ooit ...
Ik heb iets nieuw geleerd !
Iets nieuws leren gaat niet altijd van een leien dakje. En daar kijken veel mensen tegenop. De enige manier echter om iets nieuws te leren is er aan beginnen.
Zijwieltjes
Gezond eten is als fietsen. Iedereen kan het leren. Elk op zijn of haar eigen manier en tempo.
Wat sleur jij mee?
Vroeger maakte het waarschijnlijk niet uit wat of hoeveel je at. Wat extra sporten of even opletten en alles was weer ok. Maar nu je wat ouder wordt, gaat dat normaal niet meer zo makkelijk. Hou je vol of zeg je "och ja".
Kikkererwten zijn dikmakers ....euh...
Aardappelen, pasta, brood, kikkererwten en ga zo nog maar een tijdje door, dat zijn allemaal dikmakers. Maar is dat eigenlijk wel zo?
Oei! Wat als ze vragen beginnen te stellen?
Als je kiest om voortaan plantaardig te eten, dan krijg je gegarandeerd een hele waslijst met vragen en veronderstellingen. Sommigen kunnen je nieuwe eetgewoontes zelfs wat doen wankelen. Wat doe je daar dan eigenlijk mee?
Trick or Treat: je streefgewicht of je gezondheid?
Waar leg jij de focus? Heb jij een streefgewicht voor ogen? Of focus je meer op je gezondheid in het algemeen? En moet je eigenlijk wel kiezen?
Wat houdt je tegen?
We hebben allemaal dromen. Om ze te laten uitkomen, is er actie nodig. Wat houdt jou tegen om niet voor je droomleven te gaan?
Kerstgevoel in juni
Het weer is al een paar dagen terug omgeslagen. Koude wind en eerder een waterzonnetje dan de felle zuiderse zon van de afgelopen weken. En de koude wind heeft precies een dosis acute goesting in ongezond zoet meegebracht. Hoe los je dàt op ?!
Was ik vorig jaar maar al begonnen.
Je leven volgend jaar: 4 juni 2021 Je wordt opgewekt en fris uitgeslapen wakker. Na het werk ga je een stevig potje sporten en in het weekend werk je die extra avontuurlijke wandeling in de Ardennen vlotjes af. Te ver gegrepen?
The way you do one thing ....
Lap, dacht ik eerst. Weer zo’n quote waar ze kwistig mee rondstrooien. Net als met veel andere quotes kun je die op zoveel vlakken toepassen dat het altijd wel een beetje klopt, niet? In mijn hoofd ging er echter een belletje rinkelen. In welke context had ik die zelf ook alweer eerder gezien?
Gezond eten! Zie jij door het bos de bomen niet meer?
Bepaalde zaken weet je in principe wel: elke dag hamburger met frieten eten is niet gezond. Maar als je je afvraagt wat dan wel gezond is, dan zweert de ene bij zo weinig mogelijk koolhydraten, terwijl een andere strekking net keiveel koolhydraten voorzet. Wie moet je nu geloven? En waarom?
Welke uitdaging ga jij aan?
Elke dag komen er zaken op ons pad die extra inspanning vragen. Van een grappige FB-challenge tot het vechten tegen het coronavirus of gelijk welke ziekte . Iedereen gaat hier anders mee om. Als het echter gaat over onze gezondheid is er maar 1 efficiënte manier.
Een schema alleen werkt niet
Je hebt gelezen dat een weekmenu dé oplossing is om gezonder te eten. Zo eentje zoals je ook op deze website vrij kunt downloaden. Maar waarom werkt het dan niet voor jou?
Diëten hoort er gewoon bij... toch?
Als je je een tijdje hebt laten gaan, dan ga je gewoon weer op dieet. Dat is de prijs die je moet betalen dan. Denk jij dat ook? Wat als je nu altijd een lekker en plezant leven kunt hebben? Zonder een dieetstrafkamp?
Nooit meer vlees? No way !
Dat is de reactie die ik geregeld krijg als ik zeg dat ik nu vegan eet. Het is een eerste reflex waar uiteindelijk veel meer achter schuilgaat. Wat precies, dat lees je hier
Een BBQ zonder vlees, is toch geen BBQ?
Als je mensen ziet BBQ'en dan komt er altijd vlees aan te pas. Vaak ook met zo'n feloranje marinadesausje. Het geeft niet echt een gezonde indruk.... Hoe los je dat dan op?
Gezond eten is gewoon een kwestie van wilskracht...... Onzin !
Mensen die gezonder willen eten, krijgen vaak te horen dat het een kwestie is van voldoende wilskracht. Zeker als de focus op gewichtsverlies ligt, wordt wilskracht voorop geplaatst. Dit is onzin ...
Er verandert veel, en toch weer niet
De laatste weken staat de wereld op z'n kop. Alles is in verandering en tegelijkertijd blijven er veel zaken hetzelfde.
Het zijn bizarre tijden ...
De hele wereld staat op zijn kop. Lockdown ! Stress, frustratie, angst,... En toch zijn er ook positieve elementen te vinden vandaag.
Let food be thy medicine
Wijze woorden van Hippocrates. Niet alleen als je ziek bent, maar vooral preventief. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam sterk genoeg is om zelf tegen ziektes te vechten? Door het te ondersteunen met de juiste voeding. Soms kan gewoon logisch nadenken je redding zijn.
Over mijn grenzen
Ga jij ook af en toe over jouw grenzen? Vroeg of laat geeft jouw lichaam dan een signaal als hint van :" Geef mij eens wat meer steun aub?" . Maar hoe weet je nu wat je moet doen?
Geen tijd om gezond te eten !
Een drukke werkdag, as usual. Je agenda en mailbox puilen uit. En tot overmaat van ramp besef je net dat je voor vanavond geen eten in huis hebt en dus subiet nog naar de winkel moet. Wat je gaat eten, bedenk je wel als je daar bent, nu geen tijd. Herkenbaar? Lees dan verder hoe je dat kunt aanpakken.