20 mei 2020

Gezond eten! Zie jij door het bos de bomen niet meer?

Gezondheid, immuunsysteem, gezond eten,… ze slaan er je langs alle kanten mee om de oren.

En bepaalde zaken weet je au fond wel.
Een hamburger van een fastfoodketen draagt inderdaad niet veel bij aan je gezondheid. Ook al zit er meestal een blaadje sla tussen.

Maar wat bedoelen ze nu precies met gezond eten? 

Je hebt zoveel strekkingen en richtlijnen dat je er tureluut van wordt:

  • Om genoeg eiwitten binnen te krijgen moet je vlees eten.
  • Vis is noodzakelijk voor je omega-3
  • Focus op de inname van vetten en eet zo weinig mogelijk koolhydraten.
  • En dan heb je nog de slogan: “Melk, de witte motor”, want alleen zo krijg je genoeg calcium binnen.

Allemaal stemmen die geregeld de revue passeren. En 1 ding hebben ze gelukkig allemaal gemeen: toegevoegde suikers zijn ongezond.

En met dat laatste ben ik het uiteraard ook eens. Want witte suiker is qua voedingsstoffen als een enthousiast uitgepakte bol.com pakketje: leeg.
Voor de rest volg ik zelf een andere strekking.
Ik ben er namelijk van overtuigd dat de natuur alles voorzien heeft om optimaal te functioneren, zonder daarbij speciale zaken op poten te moeten zetten.

De natuur zit echt wel vernuftigd in elkaar. 

Hulpeloze babies worden de eerste periode grootgebracht met moedermelk. Een all-in one pakketje van moeder natuur en specifiek afgestemd op de eigen soort. Op die manier is de verhouding en “kracht” van  kattenmelk helemaal anders dan die van bvb koemelk
Groenten en fruit die in de herfst “rijp” zijn, zijn vaak goed te bewaren. Zo kunnen diegene die ze eten de winterperiode overbruggen. Dat geld zowel voor dieren als voor ons mensen. Denk maar aan (bewaar)appeltjes of een rode kool die op een donkere koele plek keilang goed. En de eekhoorn verzamelt allemaal nootjes om zware tijden door te komen.  

Als mens gaan we er graag prat op dat we alles kunnen namaken en/of zelfs verbeteren.
Nu vraag ik mij af is het inderdaad beter om met kerst aardbeien uit … te kunnen eten?
Is het nodig dat wij alle melk van de koe opdrinken en haar kalf laten opgroeien met vervangvoedsel dat wij mensen hebben gemaakt?

Zelf heb ik mij ook heel lang geen vragen gesteld. Er zijn toch genoeg instanties om dit allemaal te controleren? Het gaat tenslotte toch om ons eten en onze gezondheid? Daar gaan ze toch niet mee sjoemelen zeker? Al die verhalen vond ik nogal fanatiek en wat overdreven. Precies complottheorieën.


Ondertussen was het zaadje van de twijfel wel geplant en heb ik mij verder geïnformeerd over onze standaard voeding. Wat er voor nodig is om onze Westerse voeding op tafel te krijgen en welke impact dit allemaal heeft op onze globale gezondheid.

Zelf heb ik (ooit) economie gestudeerd en soms is het nuttig om onze economie eens te bekijken aan de hand van het woordgebruik. We spreken van de autoindustrie of van de petrochemische industrie. Maar waarom zouden we spreken van de voedingsindustrie?

We hebben onze voeding geïndustrialiseerd.

Iets wat perfect geregeld is in de natuur hebben we op grote schaal willen namaken en verbeteren. In theorie een mooi ideaal, maar dat ideaal zijn we ondertussen al lang uit het oog verloren.

In ons economisch streven naar steeds meer en beter, zijn we iets belangrijks vergeten.

Namelijk dat voeding de brandstof is die ons lichaam nodig heeft. Het moment dat je daarmee sjoemelt of prutst, heeft dat een grotere impact dan je op het eerste moment zou denken.
De gevolgen van slechte diesel, merk je ook pas als je auto op onderhoud is geweest, of in het slechtste geval pas wanneer ie echt begint te pruttelen.


Over een aantal zaken weten we nog bijlange niet alles en sluimert er een soort mysterie.
In de natuur is alles beschikbaar om elk levend wezen optimaal én op lange termijn te laten functioneren. Daar hoeven we als mens op zich niet in tussen te komen.

Gezonde voeding is de basis om al de rest in je leven te kunnen waarmaken. 

Wil jij zelf meer grip krijgen op je gezondheid?
Wil je graag eens aftoetsen in hoeverre jouw eetgewoontes een impact hebben op jouw gezondheid?
Contacteer mij dan voor een gratis "Plan van Aanpak"-gesprek.

  Ja! Ik wil een gesprek.

Hou je gezond!

Groetjes,
Barbara


Gezond eten! Zie jij door het bos de bomen niet meer?

Gezonder eten: What's in it for me?

“ Ja , gewoon, dat ik mij fitter voel en dat ik minder weeg”. Dat is meestal het antwoord dat ik krijg op mijn vraag: “Wat zou het voor jou betekenen als je gezonder zou eten?” Zelf vind ik dat nogal vaag klinken.

17 september 2020

Lees meer

Wat hebben 10 handtassen en eten met elkaar gemeen?

We hebben allemaal wel iets wat we voor onszelf goedpraten. Het eerste moment ben je happy, en kort daarna besef je dat dat eigenlijk niet zo'n goed idee was. Wat doe je daar nu mee?

3 september 2020

Lees meer

Wat mijn studentensokken allemaal teweeg brengen

Heb jij ook zo van die ratsversleten dingen waarvan je het echt niet over je hart krijgt om ze weg te gooien? zelf ben ik nogal gehecht aan de sokken die vroeger veel droeg tijdens het studeren. Ooit waren ze lekker warm en zacht. Ooit ...

27 augustus 2020

Lees meer

Ik heb iets nieuw geleerd !

Iets nieuws leren gaat niet altijd van een leien dakje. En daar kijken veel mensen tegenop. De enige manier echter om iets nieuws te leren is er aan beginnen.

13 augustus 2020

Lees meer

Zijwieltjes

Gezond eten is als fietsen. Iedereen kan het leren. Elk op zijn of haar eigen manier en tempo.

23 juli 2020

Lees meer

Wat sleur jij mee?

Vroeger maakte het waarschijnlijk niet uit wat of hoeveel je at. Wat extra sporten of even opletten en alles was weer ok. Maar nu je wat ouder wordt, gaat dat normaal niet meer zo makkelijk. Hou je vol of zeg je "och ja".

16 juli 2020

Lees meer

Kikkererwten zijn dikmakers ....euh...

Aardappelen, pasta, brood, kikkererwten en ga zo nog maar een tijdje door, dat zijn allemaal dikmakers. Maar is dat eigenlijk wel zo?

9 juli 2020

Lees meer

Oei! Wat als ze vragen beginnen te stellen?

Als je kiest om voortaan plantaardig te eten, dan krijg je gegarandeerd een hele waslijst met vragen en veronderstellingen. Sommigen kunnen je nieuwe eetgewoontes zelfs wat doen wankelen. Wat doe je daar dan eigenlijk mee?

2 juli 2020

Lees meer

Trick or Treat: je streefgewicht of je gezondheid?

Waar leg jij de focus? Heb jij een streefgewicht voor ogen? Of focus je meer op je gezondheid in het algemeen? En moet je eigenlijk wel kiezen?

24 juni 2020

Lees meer

Wat houdt je tegen?

We hebben allemaal dromen. Om ze te laten uitkomen, is er actie nodig. Wat houdt jou tegen om niet voor je droomleven te gaan?

17 juni 2020

Lees meer

Kerstgevoel in juni

Het weer is al een paar dagen terug omgeslagen. Koude wind en eerder een waterzonnetje dan de felle zuiderse zon van de afgelopen weken. En de koude wind heeft precies een dosis acute goesting in ongezond zoet meegebracht. Hoe los je dàt op ?!

11 juni 2020

Lees meer

Was ik vorig jaar maar al begonnen.

Je leven volgend jaar: 4 juni 2021 Je wordt opgewekt en fris uitgeslapen wakker. Na het werk ga je een stevig potje sporten en in het weekend werk je die extra avontuurlijke wandeling in de Ardennen vlotjes af. Te ver gegrepen?

3 juni 2020

Lees meer

The way you do one thing ....

Lap, dacht ik eerst. Weer zo’n quote waar ze kwistig mee rondstrooien. Net als met veel andere quotes kun je die op zoveel vlakken toepassen dat het altijd wel een beetje klopt, niet? In mijn hoofd ging er echter een belletje rinkelen. In welke context had ik die zelf ook alweer eerder gezien?

27 mei 2020

Lees meer

Welke uitdaging ga jij aan?

Elke dag komen er zaken op ons pad die extra inspanning vragen. Van een grappige FB-challenge tot het vechten tegen het coronavirus of gelijk welke ziekte . Iedereen gaat hier anders mee om. Als het echter gaat over onze gezondheid is er maar 1 efficiënte manier.

15 mei 2020

Lees meer

Een schema alleen werkt niet

Je hebt gelezen dat een weekmenu dé oplossing is om gezonder te eten. Zo eentje zoals je ook op deze website vrij kunt downloaden. Maar waarom werkt het dan niet voor jou?

7 mei 2020

Lees meer

Diëten hoort er gewoon bij... toch?

Als je je een tijdje hebt laten gaan, dan ga je gewoon weer op dieet. Dat is de prijs die je moet betalen dan. Denk jij dat ook? Wat als je nu altijd een lekker en plezant leven kunt hebben? Zonder een dieetstrafkamp?

30 april 2020

Lees meer

Nooit meer vlees? No way !

Dat is de reactie die ik geregeld krijg als ik zeg dat ik nu vegan eet. Het is een eerste reflex waar uiteindelijk veel meer achter schuilgaat. Wat precies, dat lees je hier

23 april 2020

Lees meer

Een BBQ zonder vlees, is toch geen BBQ?

Als je mensen ziet BBQ'en dan komt er altijd vlees aan te pas. Vaak ook met zo'n feloranje marinadesausje. Het geeft niet echt een gezonde indruk.... Hoe los je dat dan op?

16 april 2020

Lees meer

Gezond eten is gewoon een kwestie van wilskracht...... Onzin !

Mensen die gezonder willen eten, krijgen vaak te horen dat het een kwestie is van voldoende wilskracht. Zeker als de focus op gewichtsverlies ligt, wordt wilskracht voorop geplaatst. Dit is onzin ...

9 april 2020

Lees meer

Er verandert veel, en toch weer niet

De laatste weken staat de wereld op z'n kop. Alles is in verandering en tegelijkertijd blijven er veel zaken hetzelfde.

2 april 2020

Lees meer

Het zijn bizarre tijden ...

De hele wereld staat op zijn kop. Lockdown ! Stress, frustratie, angst,... En toch zijn er ook positieve elementen te vinden vandaag.

25 maart 2020

Lees meer

Let food be thy medicine

Wijze woorden van Hippocrates. Niet alleen als je ziek bent, maar vooral preventief. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam sterk genoeg is om zelf tegen ziektes te vechten? Door het te ondersteunen met de juiste voeding. Soms kan gewoon logisch nadenken je redding zijn.

18 maart 2020

Lees meer

Over mijn grenzen

Ga jij ook af en toe over jouw grenzen? Vroeg of laat geeft jouw lichaam dan een signaal als hint van :" Geef mij eens wat meer steun aub?" . Maar hoe weet je nu wat je moet doen?

11 maart 2020

Lees meer

Geen tijd om gezond te eten !

Een drukke werkdag, as usual. Je agenda en mailbox puilen uit. En tot overmaat van ramp besef je net dat je voor vanavond geen eten in huis hebt en dus subiet nog naar de winkel moet. Wat je gaat eten, bedenk je wel als je daar bent, nu geen tijd. Herkenbaar? Lees dan verder hoe je dat kunt aanpakken.

4 maart 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x